Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Однолько, В.О. | |
dc.date.accessioned | 2023-04-27T12:57:38Z | |
dc.date.available | 2023-04-27T12:57:38Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Однолько В.О. Наукові засади організації процесу управління витратами на підприємстві готельно-ресторанної справи // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць 2022. № 2 (79). С. 89-103. | uk_UA |
dc.identifier.other | УДК 338.488.2 | |
dc.identifier.other | JEL D290, L830 | |
dc.identifier.other | DOI 10.31375/2226-1915-2022-2-89-103 | |
dc.identifier.uri | http://rp.onmu.odessa.ua/handle/123456789/1276 | |
dc.description.abstract | Стаття присвячена організації процесу управління витратами на підприємствах готельно-ресторанної справи. У статті досліджено та узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності управління витратами підприємств готельно-рестораної справи. Витрати підприємства – це сукупність витрат які виникають у підприємства за певний період часу в процесі життєдіяльності. Фактично витрати підприємства – оцінка в грошах вартості всіх матеріальних, інформаційних, трудових, природних та фінансових ресурсів, необхідних підприємству для роботи. У статті було розглянуто особливості готельно-ресторанної галузі в Україні як вид економічного дослідження. Розглянуто сутність понять «витрати готелю», «менеджмент готельного господарства», «економічна ефективність» і «критерій економічної ефективності». Надано характеристику особливостей, завдань, цілей, принципів ефективності діяльності підприємств готельно-ресторанної справи. Запропоновані шляхи до еволюції управління витрат підприємства готельно-ресторанної справи. Обґрунтовано принципи оптимізації витрат підприємства, основним завданням якої є контролінг управління витратами основних бізнес-процесів, а основним результатом застосування – істотне підвищення ефективності підприємства готельно-ресторанної справи для подальшого розвитку підприємства й підвищення його конкурентоспроможності на внутрішньому й зовнішньому ринках. Були розглянути основні принципи оптимізації витрат, що впливають на фінансову стійкість підприємства готельно-ресторанної справи, є: 1. Критерії оцінки діяльності підприємства та доцільності прийнятого рішення повинні функціонально залежати від параметрів процесу надання послуг, базуватися на індивідуальних характеристиках цих параметрів і враховувати силу їх впливу в будь-який період часу. 2. Параметри – змінна величина, їх значення визначається структурою підприємства. Примусова зміна будь-якого параметру надання послуг однозначно визначає зміну показників діяльності підприємства готельно-ресторанної справи. 3. Показники діяльності підприємства мають характер критеріїв оптимальності – їх вдосконалення за рахунок зміни параметрів наданих послуг (якість і сучасність обладнання, рівень професіоналізму виконавців, новизна і прогрес технологічних процесів і т. д.) і є оптимізацією виробничого, економічного і політичного процесів | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Одеський національний морський університет | uk_UA |
dc.subject | витрати, ефективність, результативність, раціональне використання, управління, економічні відносини, рішення, переваги, сутність | uk_UA |
dc.title | Наукові засади організації процесу управління витратами на підприємстві готельно-ресторанної справи | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |