Abstract:
Стаття присвячена вивченню досвіду розвитку екологічного готельного
бізнесу європейських країн для можливостей його використання в Україні.
Формування концепції впровадження екологічного готелю спрямовано на якісну
систему комфортного життя в гармонії з довкіллям та дозволяє окреслити особливості
функціонування екологічного готелю.
Останні включають: систему збереження ресурсів; використання альтернативних
джерел енергії; мінімізації хімічних реагентів, що використовуються; застосування бактерицидних методів, що розкладають бруд та відходи; зменшення чи унеможливлення використання алергенів; якісна утилізація відходів та сміття; застосування повністю замкнутих систем для регенерації води і повітря; організація харчування з залученням сертифікованих продуктів та очищеної води.
Суттєвим для екоготелів виступає дизайн, який базується на використанні «природних» кольорів та матеріалів вторинної переробки. Унікальним підходом є дотримання
філософії відмови від електронних пристроів.
Праналізована міжнародна програма добровільної екологічної сертифікації підприємств готельного бізнесу «Green Key» та діяльність асоціації BIO HOTELS, досвід яких
доречно використовувати в готельно-ресторанному бізнесі України.
Розглянуто створення асоціацій підприємств готельної сфери та можливість ство рення таких об’єднань в Україні.